Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Arı Bakımı Nasıl Yapılır?

Arı bakımı nasıl yapılır? sorusu özellikle tüm aracılık faaliyeti gerçekleştirecek olan kişiler için önemli olup bu işlem mutlaka incelik ve emek isteyen bir iş olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok farklı kategoride gerçekleştirilen arı bakımı temelde 4 mevsime göre 4 ana döneme ayrılmaktadır. Her mevsimin ve her dönemin farklı bakım şartları ve koşulları olduğundan özellikle ilk dönem olan ilkbahar ayında oğul dönemi bulunmakta ve bu dönemde oğul arı bakımı yapılmaktadır.

Arı Bakımı Nasıl Yapılır?

Arı Bakımı Nasıl Yapılır?

Aracılık faaliyeti gerçekleştirecek olan kişilerin mutlaka diğer tüm hayvancılık faaliyetlerinde olduğu gibi bazı dönemlerde sorumlulukları bulunmaktadır. Bu noktada arıların ve arı kovanlarının periyodik olarak bakımının yapılması sayesinde çok daha verimli bir aracı faaliyeti yürütülmekte olup bu periyodik bakımların yapılmaması halinde verim düşmekte ve çoğu zaman kovanların telef olması söz konusu olmaktadır.

Daha sonra yaz dönemi, sonbahar bakımı ve kışlatma dönemi yaşanmakta olup bu dönemlerde uygulanacak tüm bakımlar mevsim koşullarına göre çeşitlenmektedir.

Arılara Sonbahar Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Arıların sonbahar bakımı ne zaman yapılır? sorusu özellikle kovanların ve arıların kış ayına geçişini hazırlamak için önem arz etmektedir. Bu bakım sırasında ana arı mutlaka verimsiz hale geldiği durumda değiştirilmelidir.

Daha sonra koloni içerisinde yer alan boş çerçevelerin kovanın içerisinden alınması ve kolonideki yavru sayısının en az miktara indirilmesi de oldukça önemlidir. Bu dönemde arıların kış mevsimini sağlıklı bir şekilde geçirmesi için mutlaka ilaç kullanımı yapılması gerekmekte olup kaliteli bal ve polen bulunan çerçevelerin kovana yerleştirilmesi gerekmektedir. Arı kışa nasıl hazırlanır? sorusunun cevabını da böylece vermiş bulunmaktayız.

İlkbaharda Arı Bakımı Nasıl Yapılır?

İlkbaharda arı bakımı ise özellikle bal yapımı dönemine yani yaz dönemine hazırlık aşaması olduğundan mutlaka en yüksek verimde bal elde edilmesi için ihtiyaç duyulan tüm bakımların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

kış mevsiminden sonra arıların uyku dönemleri bitmekte olup artık bal üretmeye başlayacaklarını dönem başladığından mutlaka bu dönemde de bakım yapılmalıdır. Arı kovanı bakımı nasıl yapılır? sorusu kapsamında özellikle 17 derece ve üstü hava sıcaklığına gelindiğinde mutlaka kovanda bulunan arıların kontrolünün gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Arılar uçuşa geçtikten sonra ise kovan dip tahtasının mutlaka temizlenmesi ve temiz bir şekilde yerine takılması gerekmektedir özellikle koloni içerisinde ana arının varlığı oldukça önemli olduğundan mutlaka kovan kontrolü sırasında ana arının durumu veya varlığı kontrol edilmelidir. Kovan kontrolü sırasında yumurta bulunması halinde kovan içerisinde ana arının olduğu tespit edilmekte olup olmadığının tespit edilmesi halinde ise mutlaka kovan içerisine ana arı eklenmelidir veya bir başka koloni ile eski koloni birleştirilerek anaarı eksikliği de giderilmesi mümkündür.

Mutlaka besin stoğunda eksiklik görülmesi halinde kek veya şeker şurubu gibi besin takviyeleri gerçekleştirilerek arıların gelişimine yardımcı olmak gerekmektedir.

Bahar Arıcılık yazısı da ilginizi çekebilir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Arıcılık, Arı Ürünleri ve Arı Malzemeleri