Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Arıcılık Malzemeleri, Arı Malzemelerinin Önemi * 2023

Arıcılık malzemeleri, arıcılık yapacak olanların arıcılık malzemeleri ile ilgili temel bilgileri bilmeleri gerekmektedir. Arıcılık malzemeleri için belli bir bütçe ayırmak gerekir. Öncelikle kovana ihtiyacınız vardır. Arı malzemesi için en temel ihtiyaç, kovandır. Bunlar standart çerçeveli kovan olarak bilinmektedir. Günümüzde kullanılan arıcılık kovanının ismi ise Langstroth kovandır. Bu kovanlar, strafor ve ahşap malzemelerden yapılmaktadır.

Arıcılık Malzemeleri

Arıcılıkla İlgili Temel Malzemeler

Arıcılık malzemeleri arasında sayılan kovanların ana bölümleri, örtü tahtaları kapak, ballık, kovan ve kovan dip tahtası bölümlerinden oluşur. Ayrıca kovanlarda arı malzemesi olarak ana arı ızgarası, başka bir arı malzemesi uçuş tahtası, uçuş deliği sayılabilir. Arı malzemesi grubunda çerçeveler de bulunur.

Arı malzemeleri bunlarla sınırlı değildir. Maskeler de arıcılık malzemeleri olarak sayılır. Arıcılık için en temel malzemelerden bir tanesidir. Arıcılık malzemesi arasında bulunan materyallerden olan bu maskeler, vücudu bel kısmına kadar da kapatabilir, yalnız baş kısmı da kapatabilir. Ayrıca boydan boya tulumda kullanılabilir. Maskelerin hafif olmasına dikkat edilmelidir. Tüylü maskelerde, arıları kızdırabilir. Bu yüzden tüylü maske kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Arı kovanındaki arıları sakinleştirmek için kullanılan bir malzeme vardır.

Arıcılık Malzemesi, arıcı körüğü de önemli arıcılık malzemelerinde bir tanesidir. Bu aletin kullanım amacı, arıları sakinleştirmek ve rahat çalışmayı sağlamaktır. Sac levhadan yapılan bu körük, içerisinde kuru ot, talaş ve çam pürü yakılır. Bunların dumanı arılara doğru tutulur. Bu dumanda arıları sakinleştirir. El demiri ise arı malzemeleri arasında yer alan başka bir malzemedir. Kullanım alanı ise arı kovanını açıp kapama aşamasında, çerçevelerle ilgili bir işlem yaparken kullanılan bir demir parçasıdır.

 

Arıların Özellikleri

Bal arılarının bazı özellikleri insanlar tarafında bilinmemektedir. Arıcılık yapanlar bu özellikleri iyi bilirler. Arı kanatlarını çok hızlı çırparlar. Uzmanlar arıların, kanatlarını saniyede yaklaşık 200 kez sallayabildiklerini söylemektedirler. Ayrıca arılar, cüsseleri ile kıyaslandığında, oldukça hızlı uçabilmektedirler. Arılar 24- 25 km hızla uçabilirler. Ayrıca böcek türleri arasında, sadece arının ürettiği bir gıdayı insanlar tüketmektedir. Arılar tıpkı insanlar strese girebilirler. Ayrıca arılar gördükleri bir yeri veya yüzü unutmazlar. Arı ürünleri bilinir ama arıları yeterince tanımayız.

Arılar çok özel ve çok ayrıcalıklı hayvanlardır. Arı ürünleri çok faydalıdır. Arıların sayılarının ise her geçen azalması dünyanın geleceği açısından ciddi bir sorundur. Arı ile ilgili pek çok konuyu, insanoğlu olarak hala tam bilemiyoruz. Ama insanlık için çok değerli bir varlık oldukları kesinlikle bilinmektedir. Arı ürünleri kıymeti bilinmesi gereken ürünlerdir. Arının ürettiği bal tam bir şifa kaynağıdır. Arının ürettiği balların da çeşitleri vardır. Arı ürünleri içinde, bal sadece bir tanesidir. Farklı yörelerimizde, o yörenin coğrafik özelliklerine sahip ballar bulunmaktadır. Marmaris’ten, Karadeniz’e kadar pek çok şehrimizde bal üretimi, arıcılar tarafından gerçekleştirilir. Bu bölgelerde arıcılık yapılır. Arıcılıkta arı malzemeleri çok önemli yer tutar. Doğru arı malzemesi kullanmak gerekir.

Arıcılık Nasıl Olur?

Arıcılık yapmak için gerekli arı malzemeleri alınmalıdır. Arıcılık konusunda, başarılı olmanın sırrı, sağlıklı, kaliteli ve genç arı kullanmaktan geçer. Arıcılık çalışmaları, ülkemizde 1972 yılında başlatılmıştır. Fakat hala istenilen seviyeye gelememiştir. Bugün yapılan üretim, ihtiyacın sadece %20’sini karşılayabilmektedir. Arı söz konusunu olduğunda, önemli olan bir konuda ırklarla ilgilidir.

Arı malzemesi bu aşamada kullanılır. Saf ırkların, korunması ve bu ırkların ıslah edilmesi aşaması için suni tohumlama denilen yöntem kullanılır. Bunun amacı ise çiftleşmenin kontrollü bir şekilde yapılmasının sağlanmasıdır. Böylece soyu bilinen arı yetiştirilmiş olur. Bu dikkat edilmesi gereken konulara arasındadır.

Arıcılık Malzemeleri, Arı Malzemelerinin Önemi * 2023

 Ana Arının Önemi

Ana arı bir koloni için çok önemlidir. Kovandaki ana arının yaşlanması veya ölmesi durumunda, yeni bir genç arı konmalıdır. Koloninin uzun süre, kraliçe anasız kalmaması gerekir. Ana arı kovandan alınarak, yerine yeni genç arı yerleştirilir. Arıcılık yapan şunu bilmelidir. Şayet bir süre kraliçe arısız kaldıysa, kapalı olan yavrulara çerçeve takviyesi yapılmalıdır. Ana arı yerleştirildikten sonra ise, arı kolonisi şurup veya kek ile mutlaka beslenmelidir. Bu arada rahatsızlık vermemeye dikkat edilir. Kaliteli arı ürünleri için buna dikkat etmek gerekir.

 

 Arı Ürünleri

Arı çok kıymetli bir canlıdır. Bu canlının bir çok ürünü vardır. Arı ürünleri ve bu ürünlerin faydaları saymakla bitmez. Bal başlı başına bir şifa kaynağıdır. Sağlıklı bal vücut için çok faydalıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca balmumu, pek çok kozmetik ürününde kullanılır. Arı sütü vücut direncini artırır. Arı ürünleri arasında olan polen bağışıklık sistemini destekler. Mide yaralarının iyileşmesinde yardımcı olur. Propolis, arının kovanın dışını mikroptan korumak için ürettiği bir çeperdir. İnsanlar da tükettiğinde enfeksiyonlara karşı koruyucu etki yapar.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Arıcılık, Arı Ürünleri ve Arı Malzemeleri