Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Arıcılık, Toptan Arıcılık Malzemeleri * 2023

Arıcılık, arı ve bitkisel kaynakları aynı zamanda emeği de birlikte kullanarak canlı materyal üretme faaliyetidir. Arıcılık tüm dünyada olduğu gibi son yıllarda ülkemizde de yaygın olarak yapılmaktadır.

Arıcılık, Toptan Arıcılık Malzemeleri * 2023

Arıcılık

Arıcılık, aslında tarihi oldukça eskiye dayanan birçok kişi için mutluluk verici bir uğraştır. Arıcılık günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikle daha çok artmış bulunmaktadır. Arıcılık ticaretin yanı sıra birçok yerde hobi olarak yapılmaktadır.

Arıcılık faaliyetlerinin ülke ekonomisine oldukça fazla katkısı vardır. Arıcılık ile Türkiye’ de  uğraşan aile sayısı 35 bine ulaşmış bulunmaktadır. Yıllık olarak bal üretimi ise 66 bin civarındadır.

Arıcılıkta Arıcı kimdir? Diye sorulacak olursa aslında arıcı belirli bir süre içinde, kendi başına arılı kovan hazırlama, arı ürünleri ile arılardan bal toplama, arı araç gereç yani arı ürünleri tamirlerini yapan kişi olarak bilinmektedir.

Arıcılık Nedir?

Arıcılık faaliyeti yapılacak yeri seçerken ilk önce dikkat edilmesi gereken şey çok fazla arı bulunmayan bir yerin seçilmesidir. Aynı zamanda aynı ortam içerisinde 100- 150′ den fazla arı kovanı bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Arıcılık, arı kovanlarında bulunan arıların su ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yakınlarda bir su kaynağının olmasını dikkat edilmelidir. Aynı zamanda yakınlarda polen kaynaklarının olmasına da özen gösterilmelidir.

Arıcılık için arılık yeri seçerken dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise, fabrikalardan uzak ve zehirli atıklardan uzak yerlerde olması gerektiğine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda tarım faaliyetlerinde zirai ilaç kullanılan yerlerden de uzak olması gereklidir.

Arıcılık destekleri için ise AKS’ne üye olmak gerekmektedir. AKS’ye e-devlet üzerinden ve AKS üyeliği için bilgi edinmek için buradaki konumuzdan destek alabilirsiniz.

Arıcılık

Arıcılık Malzemeleri

Arıcılık malzemeleri, arıcılık yapacak olanların arıcılık malzemeleri ile ilgili temel bilgileri bilmeleri gerekmektedir.

Arıcılık malzemeleri için belli bir bütçe ayırmak gerekir. Öncelikle kovana ihtiyacınız vardır. Arıcılık malzemesi için en temel ihtiyaç kovandır. Bunlar standart çerçeveli kovan olarak bilinmektedir. Günümüzde kullanılan arıcılık kovanının ismi ise Langstroth kovandır. Bu kovanlar, strafor ve ahşap malzemelerden yapılmaktadır.

Arıcılık malzemeleri arasında sayılan kovanların ana bölümleri, örtü tahtaları kapak, ballık, kovan ve kovan dip tahtası bölümlerinden oluşur. Ayrıca kovanlarda arıcılık malzemeleri olarak ana arı ızgarası, başka bir arı malzemesi uçuş tahtası, uçuş deliği sayılabilir. Arıcılık malzemeleri grubunda çerçeveler de bulunur.

Arıcılık malzemeleri bunlarla sınırlı değildir. Maskeler de arıcılık malzemeleri olarak sayılır. Arıcılık için en temel malzemelerden bir tanesidir.

Arıcılık malzemeleri arasında bulunan materyallerden olan bu maskeler, vücudu bel kısmına kadar da kapatabilir, yalnız baş kısmı da kapatabilir. Ayrıca boydan boya tulumda kullanılabilir.

Arıcılık Malzemeleri maskelerin hafif olmasına dikkat edilmelidir. Tüylü maskelerde, arıları kızdırabilir. Bu yüzden tüylü maske kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Arı kovanındaki arıları sakinleştirmek için kullanılan bir malzeme vardır.

Arıcılık Malzemeleri, arıcı körüğü de önemli arıcılık malzemelerinde bir tanesidir. Bu aletin kullanım amacı, arıları sakinleştirmek ve rahat çalışmayı sağlamaktır. Sac levhadan yapılan bu körük, içerisinde kuru ot, talaş ve çam pürü yakılır. Bunların dumanı arılara doğru tutulur. Bu dumanda arıları sakinleştirir.

Arıcılık Malzemeleri el demiri ise arı malzemeleri arasında yer alan başka bir malzemedir. Kullanım alanı ise arı kovanını açıp kapama aşamasında, çerçevelerle ilgili bir işlem yaparken kullanılan bir demir parçasıdır.

Arıcılık Malzemeleri

Arıcılık Nasıl Başlanır

Arıcılık nasıl başlanır, arıcılığa başlamak için geç sayılmazsınız. Sıfırdan arıcılığa başlamanın yaşı ve zamanı bulunmamaktadır. Genç arıcı arkadaşlarımız son zamanlarda arıcılık işinde baya yol kat ettiler. Her 10 kişiden 4’ü arıcılık yapmak istiyor veya yapıyor. Genç arıcılara devlet ve özel bankalardan oldukça güzel desteklemeler verilmektedir.

Sıfırdan arıcılık yapıcam fakat yaşım geçti diye düşünmeyin. Emekli olmuş kendine uğraş olsun hemde çocuklarıma torunlarıma organik bal yedirtmek isteyen bir çok arıcıda bulunmaktadır. Bu şekilde bütün günlerini arılıkta geçiren ve arılarla uğraşmaktan zevk alan bir çok arıcı bulunmaktadır.

Arıcılık İçin Ne Gerekli

Arıcılık için ne gerekli, arıcılık ilk olarak güvenilir bir arıcıdan arı satın almak gerekmektedir. Arı satın alan kişi arıcılık için gerekli ekipmanı sağlamaktadır. Bu ekipmanlar temel olarak arıcı tulumu, arıcı eldiveni, el demiri, körük gibi arıcılık malzemelerini alınması gerekmektedir.

Arıcılık Eğitimi

Arıcılık eğitimi, il ve ilçelerde bulunan halk eğitim merkezlerinde verilmektedir. Halk eğitim merkezlerinde arıcılık bölümü ile ilgili arıcılık kursları yer almaktadır.

Arıcılık Belgesi

Arıcılık belgesi, 72 saatlik bir kursun ardından verilen bir belgedir. MEB onaylı olup devam zorunluluğu bulunan bir kursun ardından arıcılık yapmaya yönelik verilen bir belgedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Nail dedi ki:

    Kovan fiyatları

  2. Cumali dağlılar dedi ki:

    Arı seftikamı aldım ama maddi durumum el vermediiçin kovan ve arı mazemesi ala madım sizlerden yardım talep ediyorum saygılar

Arıcılık, Arı Ürünleri ve Arı Malzemeleri