Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Arıcılık Ve Arı Nedir? * 2023

Arıcılık, aslında tarihi oldukça eskiye dayanan birçok kişi için mutluluk verici bir uğraştır. Arıcılık günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikle daha çok artmış bulunmaktadır. Ticaretin yanı sıra birçok yerde hobi olarak yapılmaktadır.  Arıcı kimdir? Diye sorulacak olursa aslında arıcı belirli bir süre içinde, kendi başına arılı kovan hazırlama, arı ürünleri ile arılardan bal toplama, arı araç gereç yani arı ürünleri tamirlerini yapan kişi olarak bilinmektedir.

Arıcılık Nedir?

Arıcılık, arı ve bitkisel kaynakları aynı zamanda emeği de birlikte kullanarak canlı materyal üretme faaliyetidir. Tüm dünyada olduğu gibi son yıllarda ülkemizde de yaygın olarak arıcılık yapılmaktadır. Arı faaliyetlerinin ülke ekonomisine oldukça fazla katkısı vardır. Türkiye’ de arıcılık ile uğraşan aile sayısı 35 bine ulaşmış bulunmaktadır. Yıllık olarak bal üretimi ise 66 bin civarındadır.

Arıcılık Kayıt Sisteminden alınan bilgilere 35bin aşkın arıcı bulunmaktadır.

Arıcılık faaliyeti yapılacak yeri seçerken ilk önce dikkat edilmesi gereken şey çok fazla arı bulunmayan bir yerin seçilmesidir. Aynı zamanda aynı ortam içerisinde 100- 150′ den fazla arı kovanı bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Arıcılık, arı kovanlarında bulunan arıların su ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yakınlarda bir su kaynağının olmasını dikkat edilmelidir. Aynı zamanda yakınlarda polen kaynaklarının olmasına da özen gösterilmelidir.

Arıcılık için arılık yeri seçerken dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise, fabrikalardan uzak ve zehirli atıklardan uzak yerlerde olması gerektiğine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda tarım faaliyetlerinde zirai ilaç kullanılan yerlerden de uzak olması gereklidir.

Arıcılık ve Arı Nedir

Arı Malzemeleri Nelerdir?

Arı malzemeleri arıcılığa başlamak için bazı  alınması gerekmektedir. En önemli arı ürünleri başında standart çerçeveli kovanlar gelmektedir. Günümüzde ki arı faaliyetlerinde kullanılan kovanların başında langstroth tipi kovanlar gelmektedir. Bu kovanlar ahşap ve strafor olan malzemeden yapılmışlardır. Ve aynı zamanda langstroth kovanlar seyyar arı faaliyetlerinde de kullanılmaktadır. Arı ürünleri olan kovanların bölümlerinin neler olduğuna bakacak olursak; kapak, örtü tahtaları veya örtü bezleri, ballık, kuluçkalık ve kovan dip tahtasından oluşmaktadır. Aynı zamanda kovanların içinde, çerçeveler, uçuş tahtası, uçuş deliği, menteşe, pul, civata ve yaylarda bulunmaktadır. İkinci bir arı malzemesi ise arıcı köpüğü olarak değerlendirilebilir. Arı malzemeleri olarak en çok kullanılan ürün budur çünkü arıların kontrol sırasında sakinleştirilmesini sağlar.Arıcılık Ve Arı Nedir? * 2023

 

 

Arılık Yeri Seçimi Hakkında

Arıcılık faaliyeti yapılacak yeri seçerken ilk önce dikkat edilmesi gereken şey çok fazla arı bulunmayan bir yerin seçilmesidir. Aynı zamanda aynı ortam içerisinde 100- 150′ den fazla arı kovanı bulunmamasına dikkat edilmelidir. Arı kovanlarında bulunan arıların su ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yakınlarda bir su kaynağının olmasını dikkat edilmelidir. Aynı zamanda yakınlarda polen kaynaklarının olmasına da özen gösterilmelidir. Arılık yeri seçerken dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise, fabrikalardan uzak ve zehirli atıklardan uzak yerlerde olması gerektiğine dikkat edilmelidir.

Arıcılık Ve Arı Nedir? * 2023

 En Çok Kullanılan Arı Malzemeleri

Arı malzemesi olarak en çok kullanılana maske örnek gösterilebilir. Maske oldukça önemli bir detaydır. Yalnız maskenin insanı bunaltmaması oldukça önemlidir bu yüzden doğru maske seçimi önemlidir. İkinci en çok kullanılan arı malzemeleri arasında ikinci olarak eldiven gösterilebilir. Eldivenler ince deri veya kauçuktan yapılmaktadır. Eldiven ile çalışmak daha rahat iş görmeyi engellese bile arıların hırçın zamanlarında kullanılması gereken en önemli arı malzemesi olarak değerlendirilebilir.

 

 Yardımcı Arı Malzemeleri

Arı ürünleri genellikle çok çeşitlidir. En çok gerekli olanları zaten yukarıda sıraladık. Ama bunlar dışında da bir sürü arı malzemesi bulunmaktadır. Bu arı malzemeleri şu şekilde sıralanabilir; Ana arıların ızgarası, erkek arıların kapanı, eşek arılarının kapanı, ana arıların kafesi, larva kaşığı, kek ve şurup çantası (yemlik), arıların santrifüj makinesi, polen kapanı, geri teli (çerçeve teli), çerçeve delme makinesi, propolis aparatı olarak sıralanabilir.

Kısaca bir özet geçilmesi gerekirse bu arı ürünleri çok çeşitlidir istediğiniz ürünü istediğiniz yerden temin etmeniz mümkündür. Fakat bu arı ürünleri hepsi kullanılması gerekli olan ürünler değildir. Arı malzemesi ne kadar çok olursa olsun bakımları oldukça önemlidir. Arı malzemesi bakımları belirli aralıklarda yapılmalıdır. Çünkü bu arı malzemesi bakımları yapılmazsa yapılan faaliyetten alınan verimin düşmesi muhtemeldir. Bu yüzden temin edilen malzemelerin bakımları mümkün olduğunca ve yeteri kadar yapılmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Arıcılık, Arı Ürünleri ve Arı Malzemeleri