Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Oğul Arı, Oğul Arı Nedir ** 2023

Oğul Arı, arıların yaşamları bir sistem ve hiyerarşi içinde sürmektedir. Ana arı oğul arı, kraliçe arı işçi arı gibi görevleri olan arılar her kolonide bulunur. Bunlar arasında oğul arı fedakar ve önemli bir göreve sahiptir. İnsan sağlığına yararlı olan tüm arı ürünleri arıların inanılmaz çabalarıyla ortaya çıkıyor.

Oğul arı aslında ana arı ile kovanı terk eden kolinidir. Oğul Arı, kovanda arılar çoğalmaya başladığında iki ana arı baş gösterir. Bu durumda bir ana arının kovanı terk etmesi gerekir. Bu fedakarlığı yapan ana arı ve yanındaki oğul arılardır. Bu şekilde koloniler çoğalarak arı malzemesi ve arı ürünleri üretimi devamlılığı sağlanmış olur.

Oğul Arı, Oğul Arı Nedir ** 2023

Çalışkan olmak sadece insanlara özel bir şey değildir. Evrendeki her canlı için geçerli bir durumdur. Ancak hayvanlar arasında öyle canlılar vardır ki; sadece bu yönleriyle bile hatırlanabilirler. Örneğin karıncalar çok çalışkan varlıklar olarak bilinir. Birde öyle hayvanlar vardır hep çalışkan hem üretken hem de tüm insanlığa yararlı varlıklardır onlar. Elbette arılardan bahsediyor.

Arının o kadar özellikleri vardır ki, dünyanın dengesini sağlayan varlıklar olarak bilinir. Hatta Albert Einstein’a göre arıların yok olması durumunda çiçeklerin döllenemeyeceği ve bu yüzden bitki ve içeklerin yok olacağı ve dolayısıyla üzerinde yaşadığımız gezegende insan yaşamının sona erecektir.

Arıları şöyle bir incelemeye başlarsak önce fiziksel bir araştırma ile başlayabiliriz. Arılar çıkardığı o meşhur ‘’vız’’ sesi ile meşhurdur. Fakat bu ses arı kanadından gelmez. İletişim için çıkardıkları bir sestir. Öyle ki kanatlarının vücutlarından daha küçük olmasına rağmen o vücudu çok rahat havada tutabilir. Bunu dakikada 11.400 kez kanat çırpması ile yapar. Daha insanlığın var olmadan önce bile arı vardı. Bulunan ilk arı fosilleri 100 milyon yıl öncesine aittir.

Arıların tam 6 bacağı 5 gözü bulunur. Sadece yaz aylarında çalışırlar. 170 adet koku alıcılarına sahip olan arılar, bu sayede birbirlerini kokuları ile ayır ederler. Bu arılar görevlerine göre isimlendirilir.

 

İçerik Başlıkları

 OĞUL ARI

 

Arıların yaşamları bir sistem ve hiyerarşi içinde sürmektedir. Ana arı oğul arı, kraliçe arı işçi arı gibi görevleri olan arılar her kolonide bulunur. Bunlar arasında oğul arı fedakar ve önemli bir göreve sahiptir. İnsan sağlığına yararlı olan tüm arı ürünleri arıların inanılmaz çabalarıyla ortaya çıkıyor. Oğul arı aslında ana arı ile kovanı terk eden kolinidir. Kovanda arılar çoğalmaya başladığında iki ana arı baş gösterir. Bu durumda bir ana arının kovanı terk etmesi gerekir. Bu fedakarlığı yapan ana arı ve yanındaki oğul arılardır. Bu şekilde koloniler çoğalarak arı malzemesi ve arı ürünleri üretimi devamlılığı sağlanmış olur.

 

Oğul mevsimi ilkbahar aylarında gerçekleşir. Mayıs ayından haziranın ortasına kadar oğul çıkarma işlemi devam eder. Bu dönemde arı ürünleri çok boldur. Bu sayede arı malzemesi üretimi de bundan payını alır.

 ARICILIK

 

Arılar aynı zamanda bir geçim kaynağıdır. Arının ürettiği insan için en önemli besin kaynağı olan bal, arıcılık mesleği ile insanların hizmetine sunulur. Ayrıca arıcılık arı yetiştirme dışında bir bakıma arının ürettiği balı ve bitkisel kaynakları kullanarak polen, bal mumu, arı sütü ve zehri, propolis gibi arı malzemeleri işleyen bir meslektir.

 

Zor bir meslek olan arıcılık tehlikeli ve zahmetlidir ve arıcılık profesyonel şekilde yapıldığında bir hayli getirisi olan bir meslektir. Sadece yaz aylarında yapılan meslek kışın ürettiği balı satarak gelir getiren arıcılık mesleğinin bir diğer yan geçim kaynağı da arı malzemeleri çeşitleridir.

 

Arıcılık mesleğinden bahsederken gezginci arıcılık işinden de bahsetmek gerekir. Gezginci arıcılık daha fazla verim almak ve arı ürünleri üretmek amacı ile arı kolonilerini bitkilerde tozlaşmayı sağlama ve kovanları başka yerlere taşıma işini yapar. Bu sayede daha geniş bir alanda arı ürünleri üretim sağlanır. Normal bir arıcılık mesleğinde bir arı kolonisinin 1 senede verdiği ürün miktarı 30 kilo civarındayken, gezginci arıcılıkla bu miktar 40-50 kiloyu bulabilir.

Arıcılık mesleği babadan oğula yani nesilden nesile geçen bir meslek grubu olsa da, bu mesleğe gönül verenler için ücretsiz ya da özel kurslar mevcuttur. Bu kurslarda hem arı yetiştiriciliği hem de arı malzemesi üretimi eğitimi verilmektedir.

 ARI MALZEMELERİ

 

Arının insanlığa yararları direk ve dolaylı yollardan olmak üzere saymakla bitmez. Bu bakımdan arı malzemesi konusunda ilk olarak bal gelmektedir. Bal arı malzemeleri arasında ana öğedir. Balın yararları konusu ele alındığında bir kitap yazılabilir. Bir başka arı malzemesi de polendir. Polenler çok zengin bir içeriğe sahiptir ve arı malzemeleri arasında alternatif tıpta da kullanılan bir arı ürünleri arasına girer. İnsan sağlığı açısından çok faydalıdır. Bal mumu da arı malzemeleri arasında önemli bir yere sahiptir. İşçi arılar tarafından üretilen çok öneli bir besin maddesidir.

 

Petek gözlerini örmek amacı ile arı tarafından üretilen bir arı malzemesi olarak geçer. Propolis ise bitkiler tarafından üretilen ancak arılar tarafından toplandığı için bir arı malzemeleri arasında yer alır. Güçlü bir besin kaynağıdır. Arı sütü yine işçi arılar tarafından üretilen süte benzeyen bir arı malzemesi çeşididir. Kraliçe arının gelişimi için işçi arı tarafından üretilir. B vitamini bakımından çok zengin olup insan sağlığı için çok yararlıdır.

 

Genel anlamda bakıldığında arı malzemeleri ve arı ürünleri insan sağlığı için çok önemli bir yere sahiptir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Arıcılık, Arı Ürünleri ve Arı Malzemeleri