Bal Arısı, Bal Arısı Nedir? ** 2023
Bal Arısı, arıcılık sektörünün en önemli arı çeşitidir. Uçan böceklerin, eşek arılarının ve karıncaların yakın akrabalarıdır. Bal Arısı, Antarktika hariç dünyadaki her kıtada bulunmaktadır.
Bal Arısı, her türden nektar ve polen ile yaşarlar. Bal Arısı, olmasaydı tozlaşma zor ve zaman alıcı olurdu. Bal arısı, çiçeklerin derinliklerinden gelen nefis nektarı içmelerini sağlayan probiskus adı verilen uzun, saman benzeri bir dilleri vardır. Arılar ayrıca iki kanat, iki anten ve üç parçalı vücut parçası (baş, göğüs ve karın) ile donatılmışlardır.
İçerik Başlıkları
Bal Arısı Kolonisinde Ne Tür Arılar Bulunur?
Bal Arısı, herhangi bir kovanda üç türü bulunmaktadır: tek bir kraliçe; binlere çalışan dişi arı ve yazın yüzlerce erkek arı kovanda çalışmaktadır. Drone arı çalışmaz ve sonbaharın başlarında işçiler tarafından tahliye edilir ve ölür. Diğer çalışan arılar, sofralarıma nefis bal ikramlarını sunabilmek için can ve başla çalışırlar.
İşçi Arılar Ne yaparlar?
İşçi arılar, her koloninin nüfusunun yaklaşık % 99’unu oluşturdukları için bal arısı kovanının en çok görünen üyeleri arasındadır.
İşçi arıların hepsi dişidir ve kovan için neredeyse tüm sorumlulukları üstlenmişlerdir. Doğumdan 45 gün sonra ölümüne kadar, işçi arıya hayatının farklı aşamalarında yapması için farklı görevler verilir. İşçi arılar, larvaları (bebek arıları) beslemekten kraliçeye bakmaya, kovanı temizlemeye, yiyecek toplamaya, koloniyi korumaya ve petek yapımına kadar her şeyden sorumludur. İşçi arılar en çok çalışan ve kovanı ayakta tutan, kahraman arılardır.
Kraliçe Arılar Ne yaparlar?
Her kovanda bir kraliçe arı vardır. Kraliçe arı diğer arıların annesidir. Koloninin tek verimli üyesidir ve ilkbahar ve yaz aylarında günde yaklaşık 1.500 yumurta bırakır.
Kraliçe arılar, uzun karınları ve küçük kanatları ile kovanın diğer üyelerinden ayrılırlar. Doğumdan kısa bir süre sonra, kraliçe arılar dışarı çıkıp vahşi bir hafta geçirecekler, burada yumurtlamak için kovana çekilmeden önce üç günlük bir süre boyunca 15 veya daha fazla erkek arı ile çiftleşeceklerdir. Kraliçe, koloni sürüp gitmedikçe (yeni bir yuva aramadıkça) kovanı tekrar terk etmeyecektir. Kraliçe arılar gerektiğinde kendi ürettikleri arı malzemeleri ile beslenirler. Arı sütü buna örnektir.
Bal Arıları Uyur mu?
Bal Arıları, sıklıkla nasıl ya da uyanık olup olmadığı sorulur. Arılar uyumazlar, ancak yiyecek aramaya başladıkları sonraki gün için hayati enerjiyi korumak için hareketsiz kalırlar. Arıların gözleri gün boyunca ve seyahatlerinde geniş bir renk yelpazesini algılayabilir. Gözleri spektrumun mavi ucuna ve mor ötesine daha duyarlıdır. Çiçekler büyük miktarda mor ötesi ışık yansıtır ve bir arıya çok parlak gelir. İlginçtir ki konu kırmızı olunca arılar tamamen kördür.
Polenler Neden Bu kadar Önemli?
Bal arıları, bitki polenini suyla karıştırarak büyüyen larvalara beslenen bir ekmek türü oluştururlar. Bal, enerji (karbonhidrat) sağlarken zengin bir protein ve yağ kaynağı sağlar. Arılar her yıl yaklaşık 20 kg polen toplarlar, bu yolculuk başına 20 mg’da 1 milyon polen yüküdür. Polen arıları için kış aylarında vazgeçilmez bir besindir.
Bal Neden Önemlidir?
Bal kahvaltılarımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Bal alışverişi yapmaya çıktığınızda, arı ürünlerinin bazılarının daha açık, bazılarının daha koyu olduğunu göreceksiniz. Genel olarak, bal ne kadar koyu olursa, antibakteriyel ve antioksidan gücü o kadar iyi bir arı ürünü demektir. Bal, Yunanlılar tarafından “Tanrıların besini” olarak biliniyordu.
Bal, Birinci Dünya Savaşı’nda askerlerin yaralarını tedavi etmek için kullanılmış mucizevi bir besindir. Günümüzde hala yara pansumanlarında kullanılmaktadır. Tıbbi sınıf bal arı ürünleri doğada antibakteriyel olan nemli bir iyileştirme ortamı oluşturarak bakteri ve mantarlara karşı çalıştığı bulunmuştur.
Bal Arılarının Kovanda Yaşamı Nasıldır?
Bal Arısı, sanılanın aksine bal arıları, kovanlarını içinde barındıran bir dış yapı oluşturmazlar. İçi boş bir ağaç, boş bir kütük, insanların yaptığı yapay kovanlarda, içi boş alanlarda yaşamayı severler. Ancak kovanlarının içini inşa ederler. Bal arıları, evlerinde mükemmel küçük altıgenler oluşturmak için kullandıkları kendi özel mumlarını (balmumu) yaparlar. Bu küçük kübik deliklere hücre adı verilir ve bunların içinde arılar yumurtalardan polene ve bala kadar her şeyi depolar. Ayrıca kovanı hastalıklardan koruyabilmek için propolis denen koruyucu arı malzemeleri üretirler.