Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Arı İlkbahar Bakımı Nasıl Yapılır?

Arı İlkbahar Bakımı Nasıl Yapılır? sorusu aracılık faaliyeti içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olup özellikle kış ayından çıkan arıların ilkbahar ayı ile birlikte düzenli olarak bakıma tabi tutulması gerekmektedir.

Yaz aylarında gerçekleştirilecek olan aracılık faaliyeti içerisinde en yüksek bal verimine ulaşılabilmesi için mutlaka ilkbahar dönemindeki bakımın oldukça dikkatli şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Arılar bu dönemde en yoğun çalışmalarını göstermekte olup yaz ayında bal üretimini de bu dönemde topladıkları polen miktarı belirlemektedir.

İlkbaharda özellikle belli başlı bazı koşullar kontrol edilmekte olup arıların kış mevsimine nasıl anlattıkları, ana arının yaşayıp yaşamadığı, kovanda bulunan gıda miktarı ve yumurtlama gibi işlemlere göz atılması gerekmektedir.

Arıcının mutlaka işçi arı miktarını tespit ederek bu miktarın yeterli olup olmadığını belirlemekte aynı zamanda kış ayı döneminde kovan içerisinde herhangi bir hastalık söz konusu olup olmadığını da mutlaka tespit etmelidir.

İlkbahar ayı ile birlikte hava sıcaklığının 17 derece ve üstüne çıkması halinde kovandaki tüm arıların kontrolü gerçekleştirilmekte olup arıların uçuşa geçmesiyle birlikte ise dip tahtası mutlaka düzgün şekilde temizlenerek yerine konulmalıdır. Özellikle dip tahtası üzerinde bulunan artıklar koloni hakkında detaylı olarak bilgiyi arıcıya vermekte olup özellikle tahtaların üzerinde su birikmiş olması durumunda mutlaka bu tahtaların değiştirilmesi ve aynı zamanda kırık petekli çerçevelerinde onarılması gerekmektedir.

İçerik Başlıkları

Arı Bakım Takvimi

Arı bakım takvimi özellikle aracılık faaliyeti içerisinde oldukça önemli bir bilgi kaynağı olarak karşımıza çıkmakta olup bu takvimi içerisinde yer alan koşullar ay belirlendiğinden ilk defa aracılık ile uğraşacak olan kişilerin veya ilk defa arı bakımı yapacak olan kişilerin mutlaka takvimi baz alarak bakımlarını gerçekleştirmesi gerekmektedir.

İlkbahar ayların arı Bakımı hangi saatlerde yapılır? sorusunun cevabına gelecek olursak ilkbahar ayı için özellikle ilkbaharın başladığı mart ayında yapılması gereken bakımlar içerisinde özellikle arıların esaslı muayene ve bakımı mart ayı ile başlamakta olup havanın güneşli, sıcaklığın 15 derece ve üzeri olduğu aynı zamanda rüzgârsız dönemlerde saat 12:00 ile 14:00 arasında mutlaka bakımların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Mart ayı içerisinde yapılması gereken bakımlar ise şöyledir;

  • Kovanlardaki fazla boş petekler çıkartılır.
  • Kovanların işçi arı mevcudu kontrol edilir.
  • İhtiyaçlı kovanlara ballı çerçeve takviyesi yapılır.
  • Kovanların anaları olup olmadığı kontrol edilir.
  • Yavru ve yumurta için teşvik şuruplaması yapılır.
  • Öksüz kovanlar analı zayıf kovanlarla birleştirilir.
  • Rutubetten dip tahtası ıslanan kovanların bulunması halinde dip tahtası ya da kovan değiştirilir.
Arı İlkbahar Bakımı Nasıl Yapılır?

Arı İlkbahar Bakımı Nasıl Yapılır?

İlkbahar aylarında arı bakımı Nasıl yapılır? Konusu hakkında vermiş olduğumuz tüm bu detaylara ve aynı zamanda aracılık takvimi içerisinde yer alan tüm bakım aşamalarına mutlaka dikkat edilmesi ve aşamaların eksiksiz olarak yürütülmesi elde edilecek bal veriminin de artmasına yardımcı olacaktır.

Arıcılık İçin Silah Ruhsatı * 2023 yazısı da ilginizi çekebilir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Arıcılık, Arı Ürünleri ve Arı Malzemeleri