Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Arı Felci, Arı Felci Nasıl Anlaşılır ** 2023

Arı Felci, dünyanın arıcılık yapılan birçok yerinde görülmektedir. Arı Felci, ilk defa 1809 yılında Amerika’da görülmüştür. Araştırmacı arıcı Huber’in yazdığı makaleler de, hastalığın bütün ayrıntılarınıdan bahsetmiştir.

Arı Felci, Arı Felci Nasıl Anlaşılır ** 2023

Arı Felci Nasıl Anlaşılır?

Arı Felci, bir virüs tarafından oluşur daha çok bu virüs ılıman iklimli yerlerde çok yaygın olarak görülür. Arı Felci, yetişkin arılarda, kanatlar açık, sarkık ve titrer vaziyette belirtilere neden olur. Arıların uçma yeteneğinin kaybolmasına neden olur ve arılar uçamazlar veya uçmakta çok zorluk çekerler. Arılara toplu bir şekilde, arılık veya kovan önünde, toprakta sürünürler. Kovan içerisinde ki arılar ise, yavrulu peteklerin üst kısmında toplanır.

Arı Felci, kovana duman verildiğin de, felçli hasta arılar yerinden kıpırdamazlar. Arının midesindeki sıvı dışarı atılmadığı için karınları şişkin olduğu gözle görülebilir. Arı felci yaşayan arının, şişkin  olan bal kesesi, abdomenin gerilmesine neden olur. Klinik araştırmalara göre ise, arı felci yaşayan arıların vücut kıllarının dökülmesi, arıların karınlarının koyu renkte parlak veya yağlı olduğu gözlemlenmiştir. Uçuştan gelen felçli arılar, kovan içerisinde bulunan diğer sağlıklı işçi arıların saldırısına uğrar ve kovana girişini engellemeye çalışırlar. Dışarıda bir kaç dakika kalan bu arılarda titremeleri başlar ve ölürler. Sıcak ve kurak havalarda arı felci hastalığının şiddetinde  de artma görülmüştür.

Arı Felci, Arı Felci Nasıl Anlaşılır ** 2023

Arı Felcinin Bulaşması Nasıl Olur?

Arı Felci, bulaşmanın nasıl olduğu ne şekilde gerçekleştiği kesin olarak bilinmemektedir. Diğer arı hastalıklarında olduğu gibi besin alışverişi gerçekleştği sırada meydana geldiği sanılmaktadır.

Arı felci, arıcıların düşündüğü gibi, zirai ilaçlardan meydana gelen zehirlenmelerle karıştırılmaktadır. Arı Felci yaşayan arıların sakin, sinirsiz ve agrasif olmamaları ile zehirlenmelerden ayırt edilebilir.

Arı Felcinin Tedavisi

Arı felci için herhangi bir ilaç mevcut değildir.  Hastalığın en iyi tedavisi, ana arının yenilenmesidir. Yapılan incelemelerde, ana arısı yaşlı olan, arı kovanlarında felç belirtisinin daha yaygın olduğu görülmüştür. Hasta arı kovanlarının ana arılarını hemen değiştirilmesi, hastalıktan gelecek diğer kayıpları önlemek için iyi yöntem bu şekildedir.

Diğer arı hastalıklarına göz atamak için Arı Hastalıkları kategorisine bakabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Arıcılık, Arı Ürünleri ve Arı Malzemeleri