Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Propolis Nedir, Faydaları Nelerdir * 2023

Propolis, bitkiler tarafından salgılanan bir arı ile ilgili bir maddedir, bir arı ürünü olmasına rağmen ana maddesi bitkilerdir. Propolis, taze bitkilerin dış etkenlere karşı koruyucu bir rol olarak bilinir. Günümüzden binlerce yıl önce bu koruyucu arı malzemeleri maddesi arılar tarafından keşfedilmiştir. Propolis‘in faydalarından yararlanmak için insanlar tarafından toplanmaya başlanmıştır.

Propolis

Propolis nedir, propolis her bitkide bulunmayan bir maddedir. Propolis‘in içerisinde toplandığı bitkilerin sahip olduğu birtakım protein ve mineraller bulunur. Aynı zamanda arıcılık ile ilgili olan bu ürünü protein ve minerallerin dışında bazı mucizevi enzimler de bulunmuş. Ve tüm bunlar birleştiğinde insanlar için ve sağlık için gerçekten adeta bir arıcılık sektöründe mucize kaynağına dönüşmüş.

Propolis

Propolis

Faydaları Nelerdir?

 

  • Propolis faydaları çok güçlü bir dezenfektan olarak kullanılabilir, arı yapımı olan bu madde mikropları öldürür aslında hakiki propolisin arı ürünleri açısından en önemli faydası ve mikropları öldürmesi, yani bir dezenfektan görevi görmesidir. Anne arı bir diğer adıyla kraliçe arı arıyı bütün dışardan gelecek tehlikelerden korur ve özellikle larva döneminde yani yumurtlama döneminde arıyı savunur ve aynı zamanda sağlıklı bir yapı meydana getirir. Peteklerin gözenekleri yavrularını yapmadan önce petekleri dezenfekte edilir ve temizlenir.
  • Arıların kovanına yabancı olan mikroorganizmalara karşı adeta bir koruma görevi görür.
  • Propolis, arı ile ilgili bir kelimedir. Aynı zamanda bu arı ürünleri antioksidan bakımından da oldukça zengin bir maddedir, içeriğinde birden fazla antioksidan bulunmaktadır ve buda sağlık için çok önemlidir.
  • Arı kovanın içinde arılar tarafından öldürülen hayvanlar bulunabilir, bu hayvanlar öldükten sonra dışarıya taşınamadığı için bu madde ile sıvanarak kovandan dışarı çıkarılabilir. Propolis, bu görevi de görmektedir.
  • Yapı bakımından oldukça güçlü bir onarma görevi görür, içerisinde yağlar, birtakım proteinler ve  balmumu ile güçlendirildiği için arı malzemeleri oldukça etkili bi etkileşime sahiptir.
  • Bu ürün içerisinde bulunan bileşenler sayesinde zamksı denilen bir yapıya sahiptir ve aynı zamanda arıcılık ürünü olan Propolis bilindiği kadarıyla, kollajen bir etkiye sahip olmasıyla da bilinir.

Propolis Nedir, Faydaları Nelerdir * 2023

Neden Önemlidir?

Propolis neden önemlidir, arı ürünleri birden fazla önemli özellikleri bulunmaktadır. Virüslere ve bazı mantarlara karşı arıların aynı zamanda bakterilere karşı koruyan çok önemli özellikleri bulunmaktadır. Yapılan araştırmaların çoğu çok güçlü bir etkisi olduğundan ve içerisinde birçok güçlü besin değerine sahip maddeler olduğunu göstermektedir. Propolis arı ürünleri ağız, mantarları virüsleri ve zararlı bakterilere kovanlardan uzaklaştırarak adeta arılara karşı bir kalkan görevi görürmüş sadece bu özelliği bakımından düşünüldüğünde aslında, tüm virüslere, bakterilere karşı savaşan bir maddedir.

Aynı zamanda içinde bulunan aminoasit protein ve diğer bileşenler sayesinde arı malzemeleri içerisinde adeta bir hücre yenileyicidir ve kullanıldığında, yaşlanmayı geciktirir. Yaşlanmayı geciktirici etkisi bilindiğinden ve arı malzemesi gibi ayrıca içerisinde bulunan B ve A vitaminleri aynı zamanda mineraller bakımından da zengin olduğundan birçok kozmetik ürününde, güzellik ve arıcılık ürünü olan ve arı malzemeleri içeren bakım ürünlerinin içerisinde yer alır.

Nasıl Kullanılır

Propolis nasıl kullanılır mutlaka arı ürünleri tüm insanlar tarafından tüketilmelidir. Genellikle arıcılar tarafından üretilen bir arı malzemesi olan insanlara sunulan, çok değerli bir maddedir. Genel olarak arıcılık ürünü olan eczanelerde satılan ve içerisinde takviye edici gıda olan ürünler, temin edilebilir, aynı zamanda küçük çocukların gelişiminde de kullanılmasında arı malzemesi araştırmasında herhangi sakınca bulunmamaktadır.

Propolis suda nasıl kullanılır herhangi bir hastanın tedavisiyle kullanılamayacağı gibi sağlık için ve genç kalmak için arıcılık sektörü araştırılıp kullanılabilir. Çok nadir olarakta görünse, bazı kişilerde bu  alerji yapabilir fakat, arı sektöründe çalışan arı malzemeleri ile ilgilenen bu insanlar arı malzemeleri satan yerlerle iletişime geçildiğinde ve öğrenildiğinde buna göre arı malzemesi alırken hareket edilmesi gerekir.

Fiyatları

Propolis fiyat ise çevrenizde bulunan eczanelerde, marketlerde ve arıcılarda fiyat farkılılığa görünebilir. Genel olarak  gramaj olarak şu şekildedir;

  • 10 – 30 ml Propolis Fiyatı – 40 ila 80 TL arası
  • 50 – 100 ml Propolis Fiyatı – 150 ila 300 TL arası

Bu fiyatlar tahmini olup yakın çevrenizde ki eczane, market ve arıcılardan detaylı fiyatlı bilgileri alabilirsiniz.

Saf Propolis Fiyatı

Genellikle ilk elden yani arıcının kendisinden bulabilirsiniz.  Fiyatı ise yöreden yöreye değişsede genel olarak şu şekildedir;

  • 10 – 30 gr.  – 80 ila 120 TL arası
  • 50 – 100 gr.  –  170 ila 320 TL arası
  • 500 – 1000 gr.  – 1.300 ila 2.500 TL arasıdır.

Propolis hakkında daha detaylı bilgi almak için videoları Youtube sayfasından ulaşabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Arıcılık, Arı Ürünleri ve Arı Malzemeleri