Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Arı Hastalıkları Nelerdir?

Arı hastalıkları veya arı zararlıları tüm canlılarda olduğu gibi arıların sağlığını ve yaşamını tehdit eden unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle arı hastalıkları nelerdir? Sorusu kapsamında doğru hastalıkların bilinmesi durumunda koruyucu önlemler almak ve bu önlemlerin en başta alınması tüm koloniyi hastalıktan korumaktadır.

Özellikle hastalık tedavi edilse bile o seni hastalanmış olan koloniden istenilen verim elde edilmediğinden önceki dönemde önlem alınması çok daha önemli olup ekonomik kayıplarının da önüne geçmektedir.

Özellikle bazı hastalıklar koloninin zayıflamasına neden olurken bazı hastalıklar tamamen yok olmasına neden olmaktadır. Oldukça bulaşıcı ve fazlasıyla tehlikeli olan Amerikan yavru çürüklüğü ve Varroa hastalıkları özellikle ihbarı zorunlu hastalıklar kategorisinde yer almaktadır. Yani kovanda bu 2 hastalıktan birinin olduğunu tespit eden arıcıların mutlaka kanuni şartlar nedeniyle yetkililere haber verme mecburiyeti bulunmaktadır.

Arı hastalıkları temelde ikiye ayrılmakta olup yavru arı hastalıkları ve ergin arı hastalıkları olarak çeşitlenmektedir.

Arı hastalıkları ve tedavisi oldukça önemli olup hastalıkları genel olarak sınıfına göre ayrıştırmak gerekmektedir.

Yavru Arı Hastalıkları Nelerdir?

Yavru arı hastalıkları özellikle yavruluk döneminde sıklıkla karşılaşılabilen hastalıkları içerirken özellikle Amerikan yavru çürüklüğü hastalığı oldukça tehlikeli bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Genel olarak yavru arı hastalıkları şöyle sıralanabilir;

  • Amerikan yavru çürüklüğü
  • Avrupa yavru çürüklüğü
  • Arılarda kireç hastalığı
  • Taş hastalığı
  • Torba hastalığı

Özellikle arılarda taş hastalığı ve tedavisi için ilk olarak bu hastalığa AspergillusFlavus adı verilen küf mantarının neden olduğunun bilinmesi gerekmekte olup bu hastalığa yakalanan petekler yeşil renkli bir görünüme sahip olmaktadır.

Hastalık iç organları etkileyerek larvanın ölmesine neden olurken sporları bal içerisinde yaşamaya devam edildiğinden bu hastalık insanlara da geçmektedir. Bu nedenle herhangi bir tedavisi olmayan bu hastalık için kovanların mutlaka tamamen temizlenmesi dezenfekte edilmesi ve hatta peteklerin yakılması gerekmektedir.

Arılarda kireç hastalığı ve tedavisi ise ilk olarak bu hastalığa neden olan Pericystis Apis adlı mantarın bulunduğunu bilmek gerekmekte olup genellikle 22 ila 30 derece ısıda çoğa aldıklarından ölen larvalar kireç şeklinde sertleşmiş bir hal almaktadırlar

Arı Hastalıkları Nelerdir?

Arı Hastalıkları Nelerdir?

Ergin Arı Hastalıkları Nelerdir?

Ergin arı hastalıkları ise erişkin hale gelmiş olan arılarda görülmekte olup bu kategoride ise Varroa hastalığı oldukça tehlikeli olmaktadır. Ergin arı hastalıkları ise şöyle sıralanabilir;

  • Nosema
  • Adi ishal
  • Arı bitti
  • Arı akarca

Arı hastalıklarında kullanılan ilaçlar mutlaka ruhsatlı ilaçlar içerisinden seçilmesi gerekmekte olup özellikle kovanların Varroa zararlısından korunması ve tedavisi için kullanılan ilaçlar içerisinde Perizin, Vamitrat-Va, Rulamit-Va, Apistan gibi ilaçlar yer almaktadır.

Özellikle hastalıkların yanı sıra arılara zarar veren arı zararlıları da bulunmakta olup bunlar petek güvesi, eşek arıları, karıncalar, arıkuşu, kirpi, fare, ayı ve tarım ilaçları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bahar Arıcılık yazısı da ilginizi çekebilir.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Arıcılık, Arı Ürünleri ve Arı Malzemeleri