Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Arıda Taş Hastalığı ** 2023

Taş hastalığı, arıcılıkta ilk olarak Almanya da 1906 yılında görülmüştür.  Taş hastalığı, Venezuella, Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde de görülmeye ve yayılmaya başlamıştır.

Arıda Taş Hastalığı Nedir?

Taş hastalığı veya çürüklüğü, Aspergillus takımına bağlı olan bir mantar tarafından oluşuyor.

Taş hastalığına neden olan mantarlar larvaları ve hatta ergin bal arılarını enfekte olup öldürür. Toprakta ve bitkilerde aşırı derece yaygın olunduğu görülmüştür.  Bazen, çok nadirende olsa özellikle insan ve kuşlarda solunum yolu hastalıklarına neden olabilirler. Bulaşma arılarda bağırsak yolu ile olur. Bu çok öldürücü bir toxindir. Oluşturdukları mikotoxin , Aflatoxin olarak isimlendiren ve Aflatoxin B1 , B2 , G1 , G2 , M1 , M2 gibi çeşitleri olan hepatotoxin bir maddedir. Bu toxin hücrelerde çekirdek asidinin (DNA) görev yapmasını engelleyerek RNA’nin sentezini önler. Böylece protein ve enzimlerin sentezi azalmaktadır. Bu nedenle Aflatoxin oldukça toxik ve kanserojen etkili bir mikotoksindir. Aflatoxin insan ve hayvan sağlığı yönünden çok önemlidir.

Taş Hastalığı Nasıldır?

Taş hastalığı, peteklerde formların görünüşü olgun olanlar şekli sarı-yeşil veya gri-yeşil görümündedir. Her ikiside mikroskopta birbirine çok benzer şekildedir. Larvalardaki taş çürüklüğünün, enfeksiyonun erken safhasında, görülmesi oldukça güçtür. Enfekte arılar her yaşta ölebilir fakat en çok yeni kapanmış yavru safhadakiler ölürler.  İç dokularda gelişen vücudun arka kısmındaki zar tabakasını parçalayarak, zar tabakası üzerinde gelişmesi yoğun bir şekilde sürdürür. Dışarı çıktıktan sonra 2-3 gün içerisinde yalancı deri adı verilen bir tabaka oluştururlar. Ölümden sonra, etkilenen larvanın karın kısmı sertleşir ve ezilmesi oldukça zordur. Bu nedenle taş çürüklüğü adı verilmiştir.

Ergin arılarda da ilk semptom, arıların dermansız ve rahatsız görünüşüdür. Sonuçta, arılar uçamaz veya doğrulamazlar. Ergin arıların abdomenleri mumyalaşabilir.

Taş Hastalığı Görselleri

Taş Hastalığı

Taş Hastalığı

Arıda taş hastalığı hakkında bilgiler için sosyal medyadan bizi takip edebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Arıcılık, Arı Ürünleri ve Arı Malzemeleri