Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Arı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Arı alırken nelere dikkat edilmeli diye gelen bir çok sorudan sonra arıcılığa başlamak isteyenleri bilgilendirelim. Arı alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna ilk olarak bilinen ve güvenilen bir yerden arı almak mantıklı olacaktır. Bunun ilk sıraya almamızın sebebi ise bazen arıcılık yapmaya merak eden acemi arıcılar arıları görmeden sipariş etmesidir.

Arı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Arı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Arı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Arı alırken nelere dikkat edilmeli diye sıralama yapacak olursak;

  • Arıyı güvenli bir arıcıdan ve görerek almak
  • Kendi arılığımıza en az 5 kilometre uzaklıkta olmasına dikkat etmek
  • Arınızı en az 4 veya 5 çıtalık bir arı almanız
  • Arı alırken nisan mayıs aylarında almanız daha iyi olacaktır.
  • Bölgenizde bulunan ana arı ırkı olmasını dikkat edin
  • Arının renkleri parlak ve canlı olmalı
  • Arının peteklerinde günlük yumurtalı ve kapalı yavru olmasına
  • Arı alırken arıcıda ana arısını göstermesini isteyin ve genç ana olmasına özen gösterin
  • Çıtaların ballı olmasın

Arı Alırken Nelere Dikkat Edilir

Arı alırken dikkat edilir dediğimizde üst tarafta sıraladık şimdi bunları biraz açıklama getirelim.

Arı alırken güvenli ve tanıdığınız bir arıcıdan almanız önemlidir çünkü her arıcı bir değildir yeni olduğunuz için sizi kandırabilirler paranızı iş yapmayacak veya ana arısı olmayan paket arı olarak size satmak isteye bilirler.

Arı alırken diğer dikkat edilmesi gereken konu ise arılığınıza en uzak 5 km uzaklıktaki arıcıdan almanız tavsiyemizdir. Neden böyle dediğimize gelecek olursak arılar 5 km çapında heryere gidebilirler ve işçi arılar arı aldığınız arının arılığına giderler ve aldığınız kovanda işçi arı azalır.

Arı Alırken Nelere Dikkat Edilir

Arı Alırken Nelere Dikkat Edilir

Arınızı alırken eğer o sene bal almak istiyorsanız en az 4 veya 5 çıtalık bir arı almanız tavsiyemizdir. Bunun yanı sıra ne kadar fazla çıtada arı olursa kışlatmada o kadar rahat bir şekilde olacaktır.

Arı alırken Nisan Mayıs bazen de Haziran ayının ilk haftalarında almak mantıklı olacaktır. Bahar aylarında alınan arılar genellikle bakması kolay ve bal almak kolaydır.

Arı alırken bölgenizde verimli olacak ana arı ırkı olmasına önemlidir. Bir çok ana arı ırkı bulunmaktadır fakat sizin bölgenize uyumlu ana arı daha aktif ve verimli olacaktır. Bunu nereden öğrenirim diye soracak olursanız çevrenizde ki arıcılardan yardım alabilirsiniz.

Arı alırken kovanın kapağını açık arıyı kontrol ediniz arınızın canlı bir renge sahip olması ve haraketli bir arı olmasına dikkat edin. Parlak arılar sağlıklı ve verimli olacaktır.

Arı aldığınız arıcıdan ana arıyı göstermesini rica edin ve gözünüzle ana arıyı gördükten sonra arıyı alın. Arıcıdan ana arının kaç yaşında olduğunu öğrenin yaşlı ana arı olmamasına özen gösterin.

Arınızın çıtalarını kaldırarak kontrol edin arınızın günlük yumurtalı olmasını ve kapalı yavrularının olduğuna emin olun kapalı yavru yok ise koloninizin uzun yaşamaya bilir.

 

Aklınıza takılan sorular için yorum yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Arıcılık, Arı Ürünleri ve Arı Malzemeleri