Arı Kış Bakımı Nasıl Yapılır?
Arıcılığa yeni başlayan veya aracılık mesleğini tam olarak tanımayan kişiler arı kış bakımı nasıl yapılır? Sorusunun cevabını sık sık araştırmaktadırlar. Özellikle aracılığın ilkbahar ve yaz aylarında sürdürüldüğünü düşünen bu kişiler kış döneminde aracılık yapılmadığını düşünmektedirler. Ancak aracılık tüm yıla yayılan bir faaliyet olup çeşitli zorlu ancak bir o kadar da heyecanlı bir süreci kapsamaktadır.
Özellikle aracılık faaliyeti gerçekleştirilirken bu faaliyeti gerçekleştiren kişilerin emeklerinin karşılığını fazlasıyla alabilmesi için ne yapması gerektiğini ve yapması gerekenlerin ne zaman ne şekilde yapması gerektiğini mutlaka bilmelidir.
Özellikle aracılığın iyi sonuçlar verebilmesi için kış aylarında doğru bakımların yapılması ve bu bakımların gerekli şekilde yapılması oldukça önemlidir.
Kış aylarında arılar için yapılması gerekenler kışlatma adıyla da bilinmekte olup bu faaliyetin yürütülebilmesi için mutlaka rutubet olmayan ve kovanların çok fazla güneş ışığına maruz kalmadığı aynı zamanda diğer hayvanların arılığa girerek zarar vermeyeceği konumda bulunması oldukça önemlidir.
Bunun yanı sıra arı kovanı kışın nasıl korunur? sorusu da oldukça önemli olup kovanların kış aylarında nasıl korunması gerektiğini de özellikle bahar ve yaz aylarında gerçekleştirilecek aracılık faaliyeti için oldukça önemlidir.
Kovanları mutlaka güneş ışığından uzak ve rutubetsiz alanlarda saklama gerekirken aynı zamanda kovanların ağızlarının daraltılması halinde mutlaka rahat oksijen alabileceği bir durumda bulunup bulunmadığı tespit edilmelidir. Tüm bu unsurlar içerisinde herhangi bir eksiklik görülmesi halinde ise mutlaka kısa sürede giderilmesi gerçekleştirilecek faaliyetler için de önem arz etmektedir.
İçerik Başlıkları
Arılara Şerbet Ne Zaman Verilir
Arılara şerbet ne zaman verilir? Sorusunun cevabı da oldukça önemli olup sezon boyunca yetersiz bal stoğu oluşturmuş kovanın mutlaka soğuk kış aylarında gözetim altında tutulması gerekmekte olup arıların kış aylarında sıcak noktalarda tutulması salkım bozup hareketlenmelerin sağlayarak bal tüketimini de arttırmaktadır. Bu nedenle mutlaka stok sorunu yaşanan dönemde kovanlara havaların sıcak olduğu zaman dilimi içerisinde en az bir gün ballı şerbet verilmelidir.
Arı Bakımı Nasıl Yapılır?
Arı bakımı nasıl yapılır? sorusuna istinaden ise özellikle kış aylarında kovanların sulak alanlarda bulundurulması ve aynı zamanda arıların şiddetli soğuklardan korunması oldukça önemlidir. Özellikle arılar kışın ölür mü? sorusunun cevabı da tam bu noktada ortaya çıkmakta olup rutubetli ve soğuk alanlarda yaşayan ölüler özellikle soğuk nedeniyle donmaktan olup ölmelerine neden olmaktadır.
Ancak gerekli şartların sağlanması ve dış ortamın en az 14 derece ve üstü sıcaklıkta olması arıların kış ayı boyunca korunmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda sönen kolonilerin bulunması durumunda mutlaka ağzının kapatılması ve muhafaza altına alınması da gerekmektedir. Aksi halde diğer koloniler sönen kovana hücum etmekte olup orada bulunan hastalıkları kendi kovanlarına taşımakta bu nedenle de birçok kovanın telef olmasına neden olmaktadır.
Bahar Arıcılık yazısı da ilginizi çekebilir.